Projektni članovi na WIRE konferenciji

25. studenog 2020. | Novosti
Projektni članovi na WIRE konferenciji

U organizaciji Ekonomskog fakulteta u Splitu te uz potporu Generalne uprave za Istraživanje i inovacije Europske komisije od 4. do 6. studenoga 2020. održala se međunarodna konferencija posvećena inovacijama i regionalnom razvoju pod nazivom “Tjedan inovativnih regija u Europi – WIRE 2020”. U okviru obilježavanja hrvatskog predsjedanja Vijećem Europske unije, na konferenciji se raspravljalo o utjecaju inovacija na razvoj regija, s posebnim osvrtom na prilike koje inovacije mogu donijeti manje razvijenim regijama te njihovoj važnosti za oporavak od korona krize.

Na konferenciji su sudjelovali ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs te drugi visoki uzvanici, poput generalnog direktora Uprave za istraživanje i inovacije Europske komisije Jean-Eric Paqueta koji su se osvrnuli na financiranje znanosti i inovacija u Europi. U 10 paralelnih sekcija diskutirali su stručnjaci europskih znanstvenih institucija i sveučilišta,  predstavnici poslovne zajednice te lokalne i regionalne samouprave.

 

Kao članovi HRZZ projekta, iskoristili smo izloženost međunarodnoj publici, te mogućnosti koje su nam se otvorile s obzirom da je Ekonomski fakultet u Splitu bio domaćin događaja, pa smo organizirali posebnu sekciju 4.3 Innovative Governance Practices in the Public Sector. Uz manje preinake, sekcija se održala u petak 6. studenoga, a diskusiju panela kojeg su činili međunarodni stručnjaci moderirala je voditeljica projekta izv. prof. dr. sc. Maja Ćukušić. Između ostalog, diskutiralo se o trendovima digitalne transformacije koji doprinose institucionalnom preoblikovanju i značajno utječu na više dimenzija upravljanja javnim sektorom te o potencijalima ICT-omogućenih inovacija u javnom sektoru.

Izv. prof. dr. sc. Vinko Muštra je koordinirao čitav projekt organizacije WIRE konferencije dok su doktorandice Tea Mijač i Ivana Ninčević kao dio organizacijskog tima, među ostalim,  sudjelovale u postavljanju online produkcije i studija na Fakultetu te su bile izvjestitelji sa sesija. Više informacija ćemo pripremiti za godišnji izvještaj. Dodatne informacije mogu se naći na wire2020.eu.